top of page

Cand se culeg frunzele de prun si cum le folosesti

  • Grădina plină
  • Aug 11, 2022
  • 3 min read


Cand se culeg frunzele de prun pentru a-si pastra proprietatile. Ce beneficii ofera pentru organism. Frunzele de prun in remedii traditionale si cum le folosesti corect in ceai.


Afla mai multe din acest articol.


Pom fructifer foarte popular la noi in tara, variata ca specii si recolta, prunul este apreciat in mod special pentru fructele dulci si aromate. Le consumam proaspete, in compot, dulceata, gem, magiun sau chisalita.


Sunt foarte sanatoase, printre cele mai cunoscute beneficii ale prunelor numarandu-se proprietatile lor laxative, capacitatea de a reduce colesterolul si de a ajuta in tratarea anemiei feriprive.


Dar nu doar prunele sunt de ajutor in diverse afectiuni. Si frunzele de prun au numeroase beneficii si ajuta in cateva afectiuni destul de des intalnite.


Cand se culeg frunzele de prun


Culege frunzele de prun in perioada iunie - septembrie, pana cand incep sa dea semne de oboseala. O data ce incep sa ingalbeneasca, frunzele de prun nu mai au acelasi continut de nutrienti si substante active.


Le pui la uscat la fel cum faci cu menta, frunzele de gutui, porumbelele sau macesele si le pastrezi in pungi de hartie in loc racoros si ferit de umezeala.


Frunze de prun - beneficii si proprietati

Frunzele de prun contin isatin, o substanta activa cu proprietati laxative, foarte eficienta in tratarea constipatiei. La fel de bune sunt frunzele si pentru a scapa de viermi intestinali, cum sunt limbricii si oxiurii.


Poate cel mai cunoscute sunt frunzele de prun pentru beneficiile pe care le aduc circulatiei saguine. Ajuta in tratarea anemiei, hemoroizilor, arterosclerozei si tromboflebitei, dar si in aestenie si stres.


Frunzele de prun sunt de folos si in curele de slabire. Regleaza absorbtia glucidelor si lipidelor, limitand depunerile de grasime la nivelul abdomenului si pe organe.

Mai poti apela le ele pentru a reduce febra, si sunt si sunt bogate in antioxidanti.


Frunzele de prun in remedii traditionale


Cel mai simplu mod in care te poti bucura de beneficiile frunzelor de prun este sa le faci ceai. Se mai pun insa la macerat si in lapte de capra.


Cum faci ceai din frunze de prun

Ceaiul din frunze de prun este un laxativ foarte eficient, tratand cu succes constipatia. Pentru a-l prepara, pune 25-30 frunze de prun intr-un ibric sau o oala cu un litru de apa.


Se face decoct, nu infuzie, ceea ce inseamna ca amestecul trebuie fiert. Fierbi timp 10-15 minute, pentru a extrage substantele benefice din frunze, lasi la racit, apoi strecori.


Cura de ceai de frunze de prun pentru constipatie tine in general 4-5 zile.


Daca ai pus frunzele de prun la uscat si apoi le-ai maruntit, pregateste infuzia dintr-o lingura de frunze uscate la o cana cu apa.


Lapte de capra cu frunze de prun - tratament pentru dizolvarea cheagurilor de sange


Printre remediile foarte cunoscute in care se folosesc frunze de prun se numara si amestecul cu lapte de capra. Acesta este recomandat in special pentru dizolvarea cheagurilor de sange si tratarea bolilor care afecteaza vasele de sange, precum arteroscleroza si tromboflebita.


De data aceasta reteta presupune o infuzie. Incepi prin fierbe 1 litru de lapte de capra. In laptele clocotit adaugi apoi 8-10 frunze de prun si le lasi la infuzat 10 - 15 minute.


Strecori lichidul si cand se mai raceste il poti indulci cu miere de albine.

In acest caz se recomanda cure de 10 zile, cu 2 cani pe zi de infuzie din lapte de capra cu frunze de prune.


Kommentare


© 2023 by Going Places. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page